Sylvia Smit wist als klein meisje al wat ze wilde

Door Gert Boerema

Als klein meisje zat Sylvia Smit regelmatig gekluisterd voor de buis met grote belangstelling naar wedstrijden van het Nederlandse elftal te kijken. “Dat wil ik ook”, dacht ze toen. De droom van de in Stadskanaal geboren en getogen Smit kwam helemaal uit. Smit is al enkele jaren een gewaardeerde kracht in de spits van het nationale vrouwenelftal. Ze heeft ondertussen de magische grens van vijftig interlands ruimschoots overschreden. Daarnaast komt ze uit voor sc Heerenveen, zodat men kan spreken van een professioneel voetbalbestaan.

 

Er is vooral in het laatste jaar veel veranderd in het leven van Smit. Door de opmerkelijke successen op het EK in Finland van het Nederlandse vrouwenelftal – de ploeg van trainster Vera Pauw werd pas in de halve finale een halt toe geroepen – heeft het vrouwenvoetbal een enorme impuls in Nederland gekregen. De ambitieuze Smit is blij met de verhoogde waardering. Tijdens het trainingskamp in Purmerend vlak voor de openingswedstrijd voor de WK kwalificatie in Oslo tegen Noorwegen komt ze zelf ook tot de conclusie dat het vrouwenelftal nu meer dan ooit voor vol wordt aangezien door sportief Nederland.

 

De belangstelling voor de speelsters en begeleiding is enorm toegenomen. Een medewerkster van de KNVB waakt in de voorbereidingsfase ervoor dat de speelsters niet overbelast worden. De medewerkster ziet er nauwlettend op toe dat de speelsters in het trainingskamp hun noodzakelijke rust krijgen. Sylvia Smit moet net als de anderen ’s middags rusten, daarna trainen en na zes uur mag er een gesprek plaats vinden. “Dat was vroeger inderdaad anders”, vergelijkt Sylvia de huidige belangstelling met die van vroeger. “De aandacht is enorm toegenomen. Er is nu eindelijk ook veel belangstelling van de televisie. Dat hebben we te danken aan het EK. Er zijn tegenwoordig wedstrijden van ons live voor de televisie.”

Smit zegt zich erg op haar gemak te voelen bij dergelijke trainingskampen. De meiden komen dan een aantal dagen voor een interland bij elkaar. “Het is uiteraard belangrijk dat we samen trainen en de tactische besprekingen krijgen. Het is ook erg prettig over allerlei faciliteiten te beschikken. Zo kom je in het ritme. Ik vind het fijn om samen te zijn. Vervelen doen we ons echt niet hoor. We hebben vaak dikke lol. Dat is goed voor de eenheid. Wij doen ook spelletjes en kaarten net als onze mannelijke collega’s. Alleen wij spelen niet om geld. De pers komt nu veel vaker dan voorheen. Daarom zijn er regelmatig persconferenties. Veel journalisten komen  er op af.”

Sylvia Smit denkt dat het nationale vrouwenvoetbal zich zeker in de toekomst kan meten met de sterkste landen van de wereld. Het EK in Finland was een begin, maar er zal nog heel wat moeten gebeuren om weer zo’ n goede prestatie te leveren. Het plaatsen voor de WK in Duitsland in 2011 is al een moeilijk karwei. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor de Play Offs en de beste vier daarvan mogen daadwerkelijk op het WK uitkomen. “Dat zal een behoorlijke klus worden, maar we gaan er wel voor”, zegt Smit strijdvaardig. “Maar de voorwaarden voor kwaliteitsverhoging worden geschapen. Door het verkrijgen van de A-status van het NOC/NSF is het voor veel meiden mogelijk om voetbal professioneler te bedrijven. Ik werk momenteel ook niet. Ik kan me dus helemaal op het voetballen richten. Dat bevalt me uitstekend. Misschien dat ik nog wel een studie ernaast oppak. Ik ben er voor om samen nog intensiever te trainen. Dat kost uiteraard geld. Daarom hopen we dat er sponsoren komen om de professionaliteit mogelijk te maken. Ik weet niet of deze generatie dit nog gaat meemaken. Misschien maken we wel de weg vrij voor de huidige jeugdspelers.

Het voetbalen bij eredivisieclub sc Heerenveen gaat natuurlijk ook gewoon door. We hebben net 2 wedstrijden gespeeld en de onderlinge verschillen tussen de onderste 4 clubs in de eredivisie zijn klein. “Ik moest behoorlijk wennen toen we terug kwamen van het EK. Bij het Nederlandse elftal heeft iedereen er heel veel voor over. Op clubniveau is dat anders, de speelsters daar moeten werk en/of studie met voetbal combineren, waardoor de focus op voetbal voor deze speelsters lastiger is. Toch benader ik het positief, we moeten het doen met deze groep. Ik zit echter op dit moment niet over de lage klassering in.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email een vriend

Meer van Gert Boerema

Jorik de Groot

Jorik de Groot op zijn plek bij FC Zuidlaren

Jorik de Groot (27) voelt zich in Zuidlaren en bij de plaatselijke voetbalclub FC Zuidlaren helemaal op zijn gemak. De student commerciële economie hoopt na

Delen