Bondscoach Marcel Geestman, aanvoerder Stephan Lokhoff en de voorzitter van het CP comité zijn het roerend met elkaar eens:
Het WK CP-voetbal gaat straks in Drenthe een fantastisch toernooi van twee weken worden. CP-voetbal, dat onder de vlag van de KNVB valt is bedoeld voor spelers die door een hersenbeschadiging een motorische beperking hebben.
De openingswedstrijd op 17 juni in het Univé-stadion in Emmen nadert met rasse schreden. Het drietal popelt van verlangen om te beginnen aan dit op voorhand al geslaagde toernooi. “We beginnen er naar toe te leven”, zegt bondscoach Marcel Geestman. “Wat mij betreft mag het morgen wel beginnen. We hebben net een aardige trainingsstage achter de rug in Portugal. We hadden onlangs wel wat blessuregevallen. De ploeg ontwikkelt zich echter uitstekend. Het is een uitstekende groep. Binnenkort hoop ik de definitieve selectie bekend te maken.”
Aanvoerder Stephan Lokhoff heeft de nodige ervaring in het nationale team, waarvan hij al vele jaren als speler dienst uitmaakt. Hij maakte onder andere drie Paralumpische Spelen mee en is dus wel het één en ander gewend. “Dit toernooi is echter heel bijzonder omdat het in ons eigen land is. De World Cup was in 2009 ook in Papendal, maar een WK is misschien nog wel mooier.”
Tom Langen, voormalig bondscoach, voelt zich als teammanager en als adviseur van de KNVB voor CP voetbal zeer betrokken bij de WK. Langen is tijdens het toernooi als vertegenwoordiger van het CP comité aanwezig. “Als vertegenwoordiger van de internationale bond ben ik objectief”, legt Langen uit. “Ik ben eigenlijk een soort toezichthouder tijdens het toernooi. Ik heb de indruk dat het een fantastisch toernooi gaat worden zoals er in het CP-voetbal nog niet eerder is georganiseerd. Dan laat ik de Paralympics even buiten beschouwing.”
Zestien ploegen bestaande uit zes veldspelers en één keeper gaan van 17 juni tot en met 1 juli een gooi doen naar de wereldtitel CP-voetbal. Gespeeld wordt in Emmen op de accommodaties van FC Emmen en SC Angelslo, bij Achilles 1894 in Assen en bij de VV De Weide in Hoogeveen. Het nationale team en alle andere ploegen overnachten tijdens het toernooi in Het Hof van Saksen. “We zijn erg blij met het toernooi in Drenthe”, prijst Geestman de locatie van het WK. “We hebben er al een interland gespeeld. Dat is prima bevallen. We zullen tijdens het toernooi ons echter niet te veel aan de buitenwereld laten zien. Dat kan ons alleen maar afleiden van het toernooi. Onze spelers hebben dan hun rust nodig. Voor promotie van CP-voetbal zullen tijdens het WK zeker andere mensen worden ingezet. Tijd voor promotie van CP-voetbal is dan niet zo geschikt voor ons. Dat doen we wel voor het toernooi op 21 mei tijdens een Paralympische talentendag. Daarvoor nodigen we kinderen uit die in aanmerking komen voor CP-voetbal.”
Lokhoff ziet het deze zomer ook wel zitten in Drenthe. “Ik won in Cuijk (Noord-Brabant) en kom niet zo vaak in Drenthe. Ik ben wel benieuwd naar die provincie. Ik ga er vanuit dat we in een superomgeving zitten. We zijn al een keer in het Hof van Saksen geweest. Het zag er prachtig uit. In mei gaan we er nog een keer naar toe.”
Langen vindt het zelfs een uitstekende zaak dat er juist gekozen is voor een gebied waar CP-voetbal nog niet zo erg bekend is. “Het is belangrijk dat het WK in de regio gespeeld wordt op een blind platform. Het is een geweldige promotie voor CP-voetbal in dat gebied. We hopen hierdoor jonge talenten bekend te maken met het CP-voetbal”, aldus Langen.
Wat de kansen betreft houden Geestman, Lokhoff en Langen zich ietwat op de vlakte. Toch is het drietal behoorlijk optimistisch. Op de wereldtitel wordt niet gerekend, maar men denkt wel dat een podiumplaats tot de mogelijkheden behoort. Nederland staat op de vijfde plaats van de wereldranglijst en is min of meer aan haar stand verplicht om een rol van betekenis te spelen. “De nummers één en twee Oekraïne en Rusland zijn in mijn ogen onaantastbaar”, voorspelt Geestman. “Als wij echter in goeden doen zijn is een derde plaats mogelijk. Er zijn op dit moment zeker vijf landen die op die plaats terecht kunnen komen. De ontwikkeling in de breedte van het CP-voetbal gaat namelijk steeds verder door. Voor ons is het natuurlijk wel een voordeel dat we in eigen land spelen. We kunnen vast en zeker rekenen op steun van veel supporters.”
Lokhoff, die in de competitie voor SV Heumen speelt en een neef is van ex-profvoetballer Ton Lokhoff, denkt ook dat de wereldtitel voor Nederland te hoog gegrepen is. We gaan van te voren natuurlijk voor het hoogste”, zegt de aanvoerder strijdbaar. “De realiteit is anders. We kunnen derde worden, maar ook net zo goed vijfde.”
Langen kan door zijn 22-jarige ervaring als bondscoach natuurlijk uitstekend vergelijken met teams uit de voorgaande jaren. “Dit is een uitstekend elftal, mits iedereen fit is”. We mogen dus wel wat van ze verwachten”, legt Langen de lat hoog.
Het doel van het naderende toernooi is uiteraard een zo hoog mogelijke klassering. Daarnaast is de plaatsing voor de Paralympische Spelen in Londen een groot doel. Nederland plaatst zich voor de Paralympics als het straks bij de eerste acht teams weet te plaatsen. “De kwartfinale halen is het hoofddoel”, zegt Geestman. “Dan halen we Londen automatisch. Voor ons is echter de bekendheid van CP-voetbal ook uitermate belangrijk. We vinden het prettig als we meer potentie aan spelers hebben. De aandacht voor CP-voetbal is er wel, maar dat gebeurt meestal op regionaal of lokaal niveau. We hopen dat men door deze WK meer landelijke aandacht besteedt aan CP-voetbal.”
De loting kan wellicht ook een rol spelen. Komt Nederland in en sterke of in een zwakke groep terecht? “De poules zullen waarschijnlijk allemaal ongeveer even sterk zijn”, voorspelt Geestman. “Er wordt bij de loting met potten naar sterkte ingedeeld. We zien wel wat daar uit komt.”
Geestman gaat in eerste instantie uit van de kracht van zijn team. “Het positiespel, het tactische gedeelte en het veel bewegen zijn sterke punten in mijn team”, beschrijft hij zijn ploeg. “Fysiek zijn we minder sterk dan een aantal ploegen. Dat heeft echter ook met de lage gemiddelde leeftijd van mijn ploeg te maken. Met het voetballende gedeelte zit het wel snor bij ons. We hebben bovendien voorin heel snelle jongens lopen.”
Lokhoff heeft al heel wat verschillende nationale teams meegemaakt. Hij komt tot een verrassende kwalificatie van dit elftal. Dit is een behoorlijk sterk team”, prijst hij de ploeg. “Het is zelfs het sterkste team waarin ik heb gespeeld.”
Lokhoff weet vrijwel zeker dat op de slotdag het Wilhelmus niet voor het nationale team wordt gespeeld. Een aantal keren krijgt hij de nationale hymne echter tijdens het toernooi voor de interlands wel te horen. “Ik wilde vroeger altijd profvoetballer worden”, zegt Lokhoff die als afgestudeerd jurist in het dagelijkse leven werkzaam is bij FNV. “Dat zat er vanwege mijn beperking (spasme aan rechterarm en rechterbeen) helaas niet in. Ik ben er echter wel heel trots op dat ik interlands mag spelen voor het CP-elftal van Nederland.”
Geestman en Langen prijzen de aanvoerder vooral vanwege zijn onmiskenbare menselijke kwaliteiten. “Hij kwam al in 2000 als speler bij mij”, vertelt Langen. “Hij is altijd een uitermate gedreven linkspoot geweet. Zijn sportieve kracht ligt op het middenveld. Als aanvoerder heb ik hem hoog zitten. Hij heeft een grote persoonlijkheid en is een slimme jongen. In sociaal opzicht kun je je geen betere aanvoerder wensen. Hij neemt het altijd voor zijn ploeggenoten op.”