Menu

Adidas is de grootste in de sport Speciaal

1954 was het jaar waarin Adidas haar eerste voetbalschoen uitbracht. Ruim zestig jaar later, nu dus, is het Duitse merk nog steeds toonaangevend. Wat is de geschiedenis van de Adidas voetbalschoenen en welke modellen kleuren het merk?

De teller van het aantal vervaardigde WK-voetbalschoenen staat voor Adidas inmiddels op achttien. Just Fontaine, Gerd Müller en Zinedine Zidane: dit roemrijke trio behoort tot de spelers die op dit merk de meest prestigieuze prijzen in de wacht hebben gesleept. Helmut Rahn was overigens de eerste. In 1954 besliste hij de WK-finale op de eerste voetbalschoen van Adidas: de Argentina. Kalfsleer was het bepalende materiaal en dit zorgde ervoor dat de schoen veel lichter was dan haar concurrenten. Met een noppen-systeem betekende deze schoen tevens een primeur voor het product.


sportshowrrom 1

In de decennia die volgden heetten de pronkstukken van Adidas de Weltmeister N/S, de Chile 62, de Diamant, de World Cup, de Müller, een volgende World Cup en de Stratos 2000. Karl-Heinz Rummenige, Gary Lineker en Carlos Alberto Torres waren op het WK-toneel beslissend op Adidas.

Dat Adidas een merk bleek waar grenzen en vernieuwingen werden verlegd, bleek vooral uit het type noppen. Met de World Cup en de Copa Mundial als absolute uithangborden van het merk, domineerde de Duitsers de voetbalmarkt vooral in de periode van 1970 – 1990. En onder deze twee modellen werden continue verbeteringen aangebracht in het noppensysteem. Rubberen noppen onder de Copa Mundial en metalen of ijzeren noppen onder de World Cup.

Als koploper stond Adidas voor betrouwbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid. Kalfs- of kangeroeleer hielp om de modellen lang mee te gaan.

De huidige eeuw staat voor fabrikanten van voetbalschoenen in het teken van specialiseren. Door de komst van specifieke behoeften van verschillende type spelers moesten modellen worden gedifferentieerd. Voor de kenmerken van de spelers of de linie waarin zij spelen.

Het bewijs voor die diversificatie was het WK van 2014 in Zuid-Afrika. In aanloop naar dat toernooi kwam Adidas met de Battle-Pack: een collectie van vier nieuwe WK-schoenen.

Met de Adidas Predator heeft Adidas een schoen die het langst meegaat in het assortiment. Geboren in 1994, toen 376 gram wegend en gemaakt voor het WK in Amerika. De rijke WK-historie leert dan Zinedine Zidane en Xavi bepalende spelers zijn die vele WK-wedstrijden op varianten van de Predator hebben gespeeld.

sportshowrrom 2


Wat is de gemene delen in die varianten? Ze hebben een intuïtief noppensysteem, het leer staat voor extreme controle en de pasvorm is bijzonder comfortabel. Nog steeds is de Adidas Predator een schoen waar toppers van het spel wekelijks op spelen. Paul Pogba, Ivan Rakitić en Delle Alli als sprekende voorbeelden. Als bijnaam gaf de voetbalwereld ‘Instinct’ aan de Predator.

Adidas X is de nieuwste schoen voor de doelgerichte, razendsnelle aanvallers. Een lichtgewicht geweven raster op het bovenwerk en een veterloze constructie verbeteren balcontact en precisie bij het schieten.

Nemeziz is de schoen voor de creatieve, lichtvoetige breinen. Een lichtgewicht loopzool geeft stabiliteit en heeft elastische stroken. Deze schoen heeft een responsieve touch voor het brengen van de bal naar de plek waar je wilt.

terug naar boven