Vis sterker dan ‘brune bonen’

Door Jan Houwing

Vis sterker dan ‘brune bonen’

Het is een drukte van belang op sportpark ‘De Hoogte ‘in Assen. Een viertal bussen met daarin hossende en zwaaiende supporters van SV Urk draait de parkeerplaats op van zaterdag eersteklasser LTC. Als de bussen hun plaats van bestemming bereikt hebben, zwaaien de deuren open en stroomt de in blauw wit gekleurde massa zingend en in uitgelaten stemming naar buiten op weg naar de ingang van het sportpark van LTC.
Op de accommodatie is er zelfs sprake van een internationaal tintje. Het jaarlijkse Voetbaltoernooi om de Top of Holland Trophy vindt toevalligerwijs ook op de accommodatie van LTC plaats. Als je goed luistert, hoor je een mengelmoes van diverse talen. Frans en Duits zijn duidelijk hoorbaar. Het zangerige dialect uit de kelen van de Urkers voert de boventoon boven het warme dialect van het Drents. Hier gaan dus de liefhebbers van vis (Urk) en de liefhebbers van Bartjes ‘brune bonen’ (LTC) elkaar dus zo bestrijden.

De reden van het massale bezoek in de Drentse hoofdstad van mensen met veelal grote ringen in de oren uit de Noordoostpolder is duidelijk. SV Urk kan vandaag namelijk de titel grijpen in de eerste klasse E van het zaterdagvoetbal. Het elftal van de uit Bedum afkomstige trainer Rolf de Boer heeft slechts één puntje nodig. ‘Dat moet een ‘makkie ‘worden’, schreeuwen de steeds meer in de stemming geraakte supporters.

Bij LTC denken ze er echter wel ietsjes anders over. De Assenaren van trainer Johan Pitstra staan zwaar in de verdrukking in de onderste regionen. Een overwinning kan de hoop weer laten gloren. Bij een gelijkspel of een nederlaag is niet meteen alles overboord, maar dan kan de nacompetitie om degradatie vrijwel zeker niet meer ontlopen worden.

Een aardige bijkomstigheid is dat beide trainers in het verleden met succes hun kunsten vertoonden in het succesvolle elftal van ACV uit Assen. Die bijkomstigheid zal de trainers waarschijnlijk worst wezen: Er geldt vandaag maar één ding en dat is winnen hoe dan ook.

De supporters van Urk hebben hun plaatsen snel gevonden. Aan de ene lange zijde staan de jeugdige supporters doorlopend knallend vuurwerk af te steken. Aan de andere kant houden de meer ‘bejaarde’ supporters nauwlettend een oogje in het zeil op de ietwat rumoerige maar beslist niet vervelende jeugd. Het vuurwerk verhoogt de vreugde en de spanning. Niemand stoort zich er echter aan. Het zorgt louter voor een vriendelijke sfeer.

De wedstrijd staat op het punt van beginnen. LTC lijkt helmaal klaar te zijn om de trotse lijstaanvoerder even een poepie te laten ruiken. Na de aftrap gaan de Assenaren uitstekend uit de startblokken. In de dertiende minuut wordt het voor Urk dikke pech. De jonge vleugelverdediger Bennie Dunnink tast volledig mis, waarna middenvelder Robert Tiemens van LTC eerst doelman Ge Koffeman van SV Urk behendig omspeelt en vervolgens de bal in het lege doel plaatst: 1-0. De Asser aanhang juicht hoopvol en bij Urk is de aanmoediging iets zwakker geworden. De gedachte ontstaat bij een negatief denkende supporter dat Urk misschien wel op brute wijze van de titel wordt afgehouden. De polderploeg laat zich echter niet zomaar afschepen. LTC wordt naar achteren gedrongen en krijgt steeds meer problemen met de behendige vlegelspits William de Boer. De Asser verdedigers moeten steeds vaker naar lucht happen.

Ruim tien minuten na de voorsprong voor LTC is het raak voor Urk. William de Boer slalomt op indrukwekkender wijze langs een drietal naar lucht happende LTC verdedigers en laat vervolgens doelman Jelle van der Veen met een droge knal kansloos: 1-1. Het vuurwerk ontploft en de polonaise wordt gelopen op de jeugdige lange zijde van het sportpark.

Vlak voor rust valt in feite de nekslag voor LTC. Uitgerekend de speler van de fatale verdedigende blunder Bennie Dunnink speelt voor de beul. Een flitsende solo dwars door het hart van de defensie van LTC wordt door de jonge Dunnink uitstekend afgerond: 1-2.

De tweede helft is in kwalitatief opzicht beduidend minder aantrekkelijk. LTC is niet mee bij machte om Urk ernstig te verontrusten en de scheidsrechter doet vreselijk zijn best om de wedstrijd te laten doodbloeden. Het lukt de leidsman voortreffelijk om voor onbenullige overtredingen en futiliteiten de wedstrijd tot een chaotisch schouwspel te degraderen.

SV Urk is nog twee keer dankzij invaller Teun Hakvoort en Lucas Nagel succesvol: 1-4. De scheidsrechter laat zelfs de popelende jeugd langer dan nodig wachten. Dan is het zover. Voorzitter Rik Timmer moet lang wachten voor hij namens LTC de bloemen kan overhandigen. De spraakverwarring is in een mum van tijd op het veld weer helemaal opgelaaid. Een compleet Frans elftal van het Top of Holland toernooi mengt zich uitzinnig uitlevend tussen de feestende en hossende feestgangers van Urk. Iedereen van Urk is door het dolle heen. Het kampioenschap is zelfs doorgedrongen tot ‘La douce France’. Trainer Rolf de Boer kijkt rustig en trots op een afstandje naar zijn spelers. ‘Het volgende jaar de hoofdklasse’, lijkt hij te denken. Trainer Johan Pitstra van LTC heeft wellicht een ander hersenspinsel. ‘Het zal toch niet de tweede klasse worden voor ons’, lijkt er in de hersenen van Pitstra rond te gaan.

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email een vriend

Word lid van onze nieuwsbrief​