Menu

Kids United

FC Groningen speelt volgend seizoen in de bijzondere eredivisie, een competitie voor jonge g-voetballers.

De bijzondere eredivisie is een initiatief van de NSGK en Sky High TV. Onder de vlag van echte eredivisieclubs gaan teams met gehandicapte jonge voetballers meerdere keren per jaar tegen elkaar spelen. Behalve FC Groningen doen in ieder geval Ajax, ADO Den Haag, De Graafschap, Heracles, Excelsior en VVV Venlo mee. De bedoeling is dat elk jaar andere spelers hiervoor aan de beurt zijn.

FC Groningen heeft sinds 2011 g-voetbal binnen haar gelederen. Toen adopteerde zij Kids United, een vereniging voor g-voetballers. Het team dat volgend seizoen als FC Groningen mee gaat doen aan de bijzondere eredivisie is al gevormd. Er wordt steeds zeven tegen zeven gespeeld op een half veld. Vanwege zijn ervaring met g-voetbal werd Onno Kukler uit Groningen door de NSGK nauw betrokken bij de plannen. Zijn zoon Sandro heeft een hersenbeschadiging, na een meningokokken sepsis op 2-jarige leeftijd. Toen Sandro in 2003 op 10-jarige leeftijd wilde voetballen, was er geen club in de buurt waar dat op zijn niveau kon. Daarom richtten zijn beide ouders hiervoor een speciale vereniging op: Kids United. ,,Ik was meteen enthousiast over het plan van de NSGK om met jonge g-voetballers eredivisie te gaan spelen. Het is toch geweldig voor deze jongens en meisjes? Op pad en spelen in of bij grote stadions. Dat wil toch iedere jonge voetballer wel?’’

Omdat de afstanden tussen veel van de deelnemende clubs groot zijn, wordt er straks steeds in toernooivorm gespeeld. ,,Niemand vindt het fi jn om voor één wedstrijdje urenlang in de auto of in de bus te zitten. We maken er dus gewoon steeds een hele voetbaldag van. Met meerdere teams, maar ook met vertier naast het voetbal. Dan kun je denken aan pannenkoeken eten, een rondleiding door het stadion en muziek.’’ Het lijkt erop dat het seizoen gaat bestaan uit zes van zulke voetbaldagen. Het bedrijf Sky High TV maakt er een televisieserie van, die vanaf half oktober wordt uitgezonden op NPO1, bij de KRO/NCRV. Kukler benadrukt dat bij de bijzondere eredivisie alles draait om plezier. ,,Dus moet je er met elkaar ook voor zorgen dat je teams hebt die ongeveer even sterk zijn. En als je met 3 – 0 voor staat, haal je de beste speler er even uit.”

terug naar boven