Barry Lith: ‘Leren het leven beter aan te kunnen’

Door Administrator

Een baan vinden na jarenlang buiten het arbeidsproces te hebben gestaan is niet makkelijk, ook niet in deze hoogconjunctuur. Voor sommigen is zelfs een stage of opleiding niet genoeg als opstap en is een langere periode van intensieve begeleiding nodig. Met zijn autowerkplaats en meubelatelier biedt Solution! in Veendam precies dat. Individuele ondersteuning met impact.  

Tekst: Jeroen Kuypers

Barry Lith beseft als geen ander dat het Noorden op het platteland een groep jongeren kent die in meer dan één opzicht achterblijvers zijn: “Wie initiatief kan nemen vindt een baan, soms in de buurt maar vaak ook in de grote stad, of in het Westen; wie achterblijft belandt in de spiraal van de werkeloosheid. ’s Ochtens op de bank, ’s avonds op de bank, alleenwonend of nog steeds thuis. Om die jongens daar uit te halen is meer nodig dan een verplichte sollicitatie.”

Algemene arbeidsvaardigheden

Met zijn bedrijf Solution! huurt Lith een voormalige fabrieksloods. Daarin heeft hij een  autowerkplaats en een meubelatelier ondergebracht. “We zijn geen echte garage; we knutselen aan auto’s, vooral aan oldtimers en oudere modellen. Die kunnen we volledig in- en uit elkaar halen, van nieuwe onderdelen en een gereviseerde motor voorzien en vervolgens doorverkopen voor een betere prijs. Consumenten kunnen hun auto laten onderhouden bij ons, maar dan moeten ze wel bereid zijn hem enkele dagen kwijt te zijn. De jongens die bij mij een stageplek vinden zijn gewoonlijk lang in dienst, tussen de zes maanden en een jaar. Ze werken onder toezicht van een professionele monteur, leren al doende heel veel over techniek en tussendoor ook algemene arbeidsvaardigheden als op tijd komen, gezag accepteren en functioneren in een team. Vaak blijven ze na het werk eten met de collega’s, want we koken ook zelf.  Ze worden socialer, positiever.”  

Handwerk en geen bandwerk

In het meubelatelier werken vooral jongeren met autisme, een doelgroep met andere beginproblemen die dan ook een iets andere aanpak vergt. “Ze leren de houtbewerking van A tot Z,” zegt Barry Lith. “Van het aankopen van omgezaagde bomen bij een boer tot het afschuren van een tafel die ze zelf hebben gemaakt. Het resultaat is vaak verbluffend mooi, want een jongen met autisme is een perfectionist in zijn werk. Bedrijven en particulieren kunnen bij ons meubelen bestellen voor een zeer schappelijke prijs, alleen, net als in de autowerkplaats moeten ze bereid zijn er langer op te wachten. Tenslotte is het handwerk en geen bandwerk. Voor mij is het financieel resultaat van ondergeschikt belang en het menselijk van primordiaal. Het gaat om het proces. Deze jongeren leren bij ons werken en een burger te worden die het leven beter aan kan.”   

Voor meer informatie, ga naar: www.solutionveendam.nl of bel naar: 06 14 98 71 87.

Delen

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email een vriend