Rini Jurna “Ik redde het leven van een journalist”

Door Gert Boerema

Rini Jurna: ‘Ik redde het leven van een journalist’

De huidige trainer van Peize kan zich nog heel goed een spannende situatie herinneren uit zijn trainersloopbaan. Jurna was meer dan tien jaar geleden trainer bij zaterdag hoofdklasser Harkemase Boys. De aanhang van de Friezen gold destijds als zeer fanatiek. De meest meelevende en soms woest uitziende ‘supporters’ van de club stonden altijd in groten getale op tribune ‘De Dijk’ aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune. Jurna herinnert zich nog heel goed dat hij het leven van een uit Assen afkomstige journalist redde.

,,We speelden de thuiswedstrijd tegen ACV. De rivaliteit tussen beide ploegen was destijds heel groot. In het beladen duel zorgde een niet zo slimme actie van Michel Westerbeek,

de linkerspits van ACV, voor heel veel opwinding en commotie. Pal na afloop van de wedstrijd hief Westerbeek zijn beide middelvingers provocerend omhoog voor ‘De Dijk’. De gevolgen waren catastrofaal. De spelers en technische staf van ACV vluchtten snel hun kleedkamer in, maar van de geblesseerde speler Arnold van den Broek werden de burgerkleren van het lijf gescheurd. Opeens hadden de ‘supporters’ het ook voorzien op de sportjournalist uit Assen. Er volgde door een vijftal woestelingen een wilde achtervolging. Gelukkig was de journalist snel ter been en bereikte hij tijdig de ingang van de kleedkamer. De woestelingen naderden echter spoedig daarna, waarna doelman Frans Hettema en ik de journalist vlak voor de neuzen en de graaiende handen van de op wraak zinnende supporters naar binnen trok. Het gevaar was echter nog niet geweken. We voerden de journalist vliegensvlug naar onze kleedkamer, maar de woestelingen waren ook snel binnen. Gelukkig was er nog een tussendeur naar de kleedkamer. De toenmalige penningmeester van Harkemase Boys had kennelijk enorm veel kracht, want hij wist hangend aan de deur de toegang gesloten te houden. De journalist en de spelers van ACV verbleven nog lange tijd in de kleedkamer. Ik vond het fantastisch dat ik de journalist heb kunnen redden. Je weet immers nooit wat die mensen doen in een dergelijke situatie. Vanaf dat moment heb ik altijd contact met die journalist gehouden. We hebben het soms nog wel eens over die penibele situatie met die op oorlogspad zijnde ‘supporters’. De spelers van ACV en de technische staf hebben zich lange tijd na het incident via de achteruitgang in veiligheid gebracht.”

Delen

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email een vriend