Twee grote fysiotherapie organisaties uit Groningen gaan de krachten bundelen

Door Gert Boerema

Twee grote fysiotherapie organisaties gaan de krachten bundelen

Flytta Fysiotherapie en Sportbegeleiding en Medisch Centrum Zuid zijn beide geen onbekende organisaties in en om de stad Groningen. Samen dragen zij momenteel voor een substantieel deel bij aan de paramedische zorg, sportrevalidatie en sportbegeleiding in de stad en provincie Groningen.

Per 1 juli 2014 gaan deze organisaties samen verder. De twee organisaties zijn al gericht op specialistische zorg, maar door deze fusie zullen ze optimale multidisciplinaire zorg op maat kunnen leveren. Van het begeleiden van professionele tot recreatieve voetballers, samen hebben ze alles in huis!

Sporttesten

Flytta en Medisch Centrum Zuid hebben jarenlange ervaring in het afnemen van sporttesten bij sportverenigingen. Een voorbeeld hiervan is de Interval shuttle runtest. Dit is een conditionele test speciaal voor spelsporten. Door deze test meerdere keren per seizoen af te nemen kunnen we de trainers voorzien van gerichte adviezen over conditionele ontwikkeling. Maar ook onder andere sprinttesten, krachttesten en vaardigheidstesten (“skill-testen” met en zonder bal) behoren tot de mogelijkheden. Door middel van elektronische tijdwaarneming kunnen we snel en nauwkeurig de fysieke ontwikkeling in kaart brengen en volgen. Testresultaten kunnen worden teruggekoppeld door een advies voor de conditionele opbouw van het team en het individu. Dit heeft grote voordelen ter preventie van blessures en het (her-)instromen van blessuregevallen. Door het reeds een aantal jaren op verschillende niveaus testen afnemen (DrachtsterBoys/ Be Quick Groningen/ sv Urk/ HHC Hardenberg/ vv Hoogeveen/ cvv Oranje Nassau en nog vele anderen) is een database ontstaan om een vergelijking te maken per niveau en positei van een speler.

Veldtraining

Wij bieden voor een verdere optimalisatie van uw selectie talloze mogelijkheden. Hierbij kunt u denken aan begeleiden van het team in looptechniek, coördinatie met en zonder bal, krachttraining en bijvoorbeeld core-stability. Deze verschillende aspecten van training kunnen geïntegreerd worden in de veldtrainingen en kunnen een aanvulling zijn op de huidige trainingen.

Informatie avonden en clinics

Bij voetbalverenigingen kunnen er diverse informatieavonden en clinics georganiseerd worden. Voor de informatieavonden valt te denken aan onderwerpen als EHBSO (Eerste Hulp bij Sport Ongevallen), blessurepreventie, informatie over fysieke ontwikkeling gericht op (jeugd)trainers, basiscursus tapen of bijvoorbeeld sportmassage. Daarnaast kunnen wij ook diverse clinics organiseren, gericht op de vereniging en/of de trainers. Onderwerpen hiervan kunnen zijn: warming-up, blessurepreventie, coördinatie training en ondersteuning in opzet (kracht) training voor (jeugd)trainers behoren tot de mogelijkheden.

Naast de fysieke kant van sport zijn er tevens mogelijkheden in ondersteuning ten aanzien van voeding en mentale begeleiding voor (top)sporters. Hiervoor hebben wij samenwerkingspartners die ruime ervaring hebben in het ondersteunen van (top)sporters.

(Sport)Fysiotherapie en spreekuren

Bij vele sportverenigingen in en om Groningen zijn verzorgers of fysiotherapeuten actief bij trainingen en wedstrijden vanuit de organisaties Flytta en Medisch Centrum Zuid. Deze medische ondersteuning biedt veel voordelen, er kan direct gehandeld worden bij blessures en ongevallen op het sportveld en de communicatielijnen zijn kort. Deze dienst is naar wens van de voetbalvereniging in te vullen.

Bij het schouder- en kniespreekuur van de orthopeden in het Martini Ziekenhuis en bij de spreekuren van de sportartsen van het Sportmedisch adviescentrum (SMA) zijn er fysiotherapeuten betrokken van Medisch Centrum Zuid. Mocht het noodzakelijk zijn dat er een voetballer gezien moet worden door een sportarts of door een orthopeed, dan kan dit altijd op korte termijn. Mocht er interesse zijn in een samenwerkingsverband met meerdere disciplines dan kunnen er tussen de fysiotherapie, fysiek trainer, voedingsdeskundige, sportpsycholoog en sportverenigingen afspraken gemaakt worden. Over bijvoorbeeld korte wachttijden voor behandeling fysiotherapie, spreekuren op locatie, aanwezigheid tijdens trainingen/wedstrijden en de aanvullende diensten.

Op dit moment wordt er al een groot aantal voetbalverenigingen begeleid op medisch en fysiek gebied. Zo zijn er verzorgers en fysiotherapeuten actief bij o.a. Be Quick 1887, vv Groen Geel, vv Helpman, vv Actief, vv Gorecht, FC Groningen jeugdopleiding, TLC en cvv Oranje Nassau.

Mocht u interesse hebben in een sportieve samenwerking of heeft u vragen over de mogelijkheden, neem gerust contact op met Alli Gokeler of Peter Eppinga!

E: alli.gokeler@medischcentrumzuid.nl

E: petereppinga@flytta.nl

 

 

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email een vriend

Word lid van onze nieuwsbrief​