Felix Huisken: “Als echt buurtcafé zijn we heel betrokken bij wat er in de wijk speelt…”

Café De Singelier

Op het hoekje van de Helperbrink en de Coendersweg in de wijk Helpman zit een café zoals een café bedoeld is. Bruin, gezellig, voor jong en oud, met meer dan uitstekende bieren op tap en een eigenaar met hart voor zijn zaak en zijn producten. Felix Huisken deed de nodige ervaring op in de binnenstad, stond onder meer achter de tap in de Jodi Bar II bij ’t Voormalig Klein Poortje en sinds 1995 in Café De Singelier. In 1999 nam hij het café over, in 2008 besloot hij ook het pand te kopen.

2008 was niet de meeste ideale tijd voor zo’n zakelijke sprong in het diepe, maar Huisken heeft zich prima gered en van De Singelier een populair bruin café gemaakt. “Een bruin café plus’, zoals Huiskens De Singelier kwalificeert. “In de eerste plaats levendig, gezellig en sfeervol. Ik heb hier een heel gevarieerd publiek, jong tot oud, gestudeerd en niet gestudeerd, en heel brede mix. Aan de bar zitten arbeiders, (buitenlandse) studenten, sporters, toeristen, mafketels – noem maar op. In de binnenstadcafés zie je toch vaak dat veel horecagelegenheden zijn afgestemd op een bepaalde doelgroep, en dan krijg je toch al snel een beetje en subcultuur-sfeertje. Wat dat betreft is De Singelier van alle markten thuis.”

Liquorist

De Singelier is een begrip in de wijk, ook voor partijen en feestjes. “Dat komt ook voor een belangrijk deel door mijn liefde voor het vak. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt’, grapt Huisken. “Als geboren Tukker ben ik vanwege mijn studie in Groningen verzeild maar mijn interesse lag toch ergens anders dan in de collegezaal”. Dat blijkt. Huisken volgde met succes de bieropleiding van StiBon en mag zich, naast biersommelier, ook Liquorist noemen. “Een mooie term”, zegt Huisken. “De term houdt in, dat ik me gediplomeerd expert in gedistilleerde dranken mag noemen. Tijdens de opleiding kwam ik erachter, dat jenever uitermate boeiend is, en ik heb me daar verder in verdiept, met als resultaat dat mijn assortiment uitgebreid is tot 35 soorten jenever. In maart 2013 werd De Singelier door het genever-genootschap uitgeroepen tot ‘erkend jenever café’. Jenever is een Hollands prachtproduct, dat ten onrechte wat in het verdomhoekje terecht is gekomen. Je kunt jenever, en dan heb ik het over oude jenever, rustig vergelijken met een mooie maltwhisky. Alleen betaal je er veel minder voor.”

Buurtfunctie

Café De Singelier is behoorlijk actief op het gebied van sponsoring van de voetballerij en andere sporten. “VV Helpman, Oranje-Nassau, Amicitia, Velocitas, rugby, volleybal, ik weet niet of ik ze allemaal heb maar in elke geval zijn we behoorlijk betrokken bij het sportgebeuren”, zegt Huisken. “Als echt buurtcafé zijn we heel betrokken bij wat er in de wijk speelt, willen we graag een buurtfunctie vervullen en dat doen we ook. We zijn laagdrempelig met een heel schappelijke prijs voor een (kwaliteits)biertje, we organiseren regelmatig live muziek, bijvoorbeeld met singer-songwriters optredens. Ook bieden we onderdak aan feesten, partijen en (bedrijfs)borrels tot maximaal 50 personen. Ik krijg daar veel enthousiaste reacties op. Dat zal iedereen die De Singelier bezoekt, beamen.”

www.singelier.nl

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email een vriend

Word lid van onze nieuwsbrief​