Fout
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 124 niet laden
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 379 niet laden
social linkedin social twitter social facebook
Menu

Wim Honings: "Het gaat voornamelijk om het plezier."

‘Het gaat voornamelijk om het plezier’

Wim Honings (48) vervult vele functies bij vooral de jeugdafdeling van de voetbalvereniging BATO. Hij begon als trainer en elftalleider. Inmiddels zetelt hij ook in de jeugdcommissie en de jeugd technische commissie. Daarnaast is de bezige bij de trainer van het G elftal en leider van het vierde elftal. Hij doet het allemaal met veel passie, maar zijn voorkeur gaat vooral uit naar de werkzaamheden als jeugdtrainer. “Je rolt er als het ware in”, legt Honings uit. “Ik ben zes dagen per week met BATO bezig. Meestal ‘s avonds natuurlijk en in het weekend overdag. Mijn voorkeur gaat uit naar werken met de jeugd. Het is de toekomst van de vereniging.”

Honings was onder andere de geestelijke vader van het twee jaar geleden geschreven en dit seizoen ingevoerde jeugdbeleidsplan. Het werpt volgens hem nu al zijn vruchten af. “We hebben het vorige jaar een groei van 20 procent aan jeugdleden mogen verwelkomen in de vereniging. Qua voetbal proberen we stap voor stap veel te interpreteren in de vereniging. We willen graag gediplomeerde jeugdtrainers met als doel dat er meer duidelijke trainingen zijn. Dat moet zich dan uitbetalen. Er loopt een rode draad door het jeugdbeleidsplan. De jeugdtrainers werken allemaal volgens het KNVB systeem. Bijna alle trainers hebben inmiddels het diploma van de KNVB gehaald.”

Er hebben door het jeugdbeleidspan nog meer veranderingen bij BATO plaats gevonden. Honings is er erg blij mee. “De medische staf is nu ook bereikbaar voor de jeugd. Als een jeugdspeler problemen heeft, kunnen ze bij de medische staf aankloppen. We hebben ook om goed materiaal voor elk team gevraagd. Daar is het bestuur mee akkoord gegaan.”

Een grote verandering is daarnaast het invoeren van het zogenaamde spelersvolgsysteem. We maken van elke speler jaarlijks drie keer een rapport”, vertelt Honings. “Op die manier houden we de vorderingen keurig bij. De rapporten geven we mee aan de volgende groep. De trainer van die groep kan ze gebruiken voor de individuele speler en voor het hele team.”

BATO heeft flink wat jeugdelftallen. Bij de jongste jeugd is het aantal het grootst. Bij de oudere jeugd neemt het aantal leden iets af. Honings heeft er wel een verklaring voor. “Studie, jongerenwerk en het stappen in de avondurenstappen spelen natuurlijk ook een rol. Ik vind het trouwens heel erg jammer dat de competitie voor de A junioren naar de zaterdag is verhuisd. Veel jongens werken op zaterdag. Het is dan niet eenvoudig om een elftal weer op de been te krijgen.”

Honings zegt dat het in deze tijd anders toegaat dan in vroegere tijden. De jeugd is veranderd, maar de ouders soms ook. De jeugd is tegenwoordig veel gebekter. Soms slaat de jeugd door. Het is een stukje verantwoordelijkheid van de verenigingen, van de leiders en van de trainers om daar op te letten. Er worden door ouders bij wedstrijden ook wel eens vervelende opmerkingen geplaatst. Dat vind ik jammer. Laat die kinderen nou lekker hun spelletje spelen. Als het mij te ver gaat dan zeg ik er wel wat van. Het is toch een stuk ontspanning voor de kinderen. De kinderen doen gewoon lekker hun ding. Het gaat die kinderen ook niet om de prestatie. Het gaat ze voornamelijk om het plezier.”
terug naar boven