Menu

Drie extreme WK finales

Drie extreme WK finales

Heel Nederland zingt, danst, juicht en slaat elkaar momenteel vriendschappelijk op de schouders. Ons volk is helemaal in de ban van het WK voetbal in Brazilië.
Iedereen is (nog) lyrisch wat betreft de kansen op het behalen van de mondiale voetbaltitel. Ikzelf doe er zij het ietwat gereserveerd ook aan mee. Ik voorspelde vooraf een volledige afgang van het nietige Holland, maar het valt dus allemaal reuze mee. Het voetbal is soms niet om aan te gluren, maar toch zijn de resultaten positief. Die eigenzinnige Van Gaal flikt het toch maar eventjes.

Voor mij zal de beleving van de eventuele WK finale van ons land anders zijn dan de drie vorige verloren finales. Ik maakte ze namelijk onder extreme omstandigheden mee. Dat had twee keer voornamelijk te maken met een totaal andere levensfase waarin ik op die momenten verkeerde. Twee van de drie finales met Nederland beleefde ik in het buitenland. Tijdens de eerste WK finale in 1974 met Nederland tegen Duitsland vertoefde ik in San Raphaël in Frankrijk en tijdens de finale van 2010 tussen Nederland en Spanje vierde ik vakantie op een camping in het Franse Argelès-Sur-Mer.

De eerste finale van Nederland tegen aartsrivaal Duitsland vergeet ik nooit meer. Na de gewonnen halve finale tegen Brazilië reisde ik samen met mijn vriend Cor naar de Franse Rivièra om daar de bloemetjes eens flink buiten te zetten. Als jonge twintigers hadden we nog veel levensverwachtingen. Het vrijgezellenleven beviel ons bovendien uitstekend. We hadden beslist nog geen plannen om in een rotsvast ritueel te geraken en er in vast te roesten.

Op zaterdag gingen we in het centrum van San Raphaël op zoeknaar een beschikte locatie om de finale te bekijken. Die vonden we gelukkig snel. We bekeken er snel nog even de wedstrijd om de derde en vierde plaats en gingen vervolgens terug naar onze vijf kilometer verderop gelegen camping.

De volgende dag vond het grote feest plaats. We bemachtigden gelukkig in het door voetballiefhebbers uitpuilende café een aardige zitplaats. Het bleek al snel dat de voertaal beslist geen Nederlands was. We waren de enig 'kaaskoppen' van het luidruchtige dorstige publiek. Duits was de voertaal van de ruim honderd aanwezigen. We werd er tot opluchting van Cor en ik even verderop aan een paar tafeltjes Frans gesproken. De Fransen, zo bleek al snel, kozen duidelijk de zijde van Nederland. We stonden dus gelukkig niet helemaal alleen.

De afloop van de finale werd echter een volledige deceptie. Nederland verloor, waarna de van vreugde en bier dronken Duitsers massaal en lallend de stad ingingen. Cor en ik bleven ook enigszins beneveld, maar ook teleurgesteld achter tussen de Fransen. Voor ons werd het echter toch nog een geweldig feest. Wij mochten de tent niet eerder verlaten, voordat we ons in zeer ruime mate en volledig gratis tegoed hadden gedaan aan talrijke glazen met geestrijk vocht. De pernod, wijn en diverse likeuren vlogen ons om de oren. De Fransen trakteerden ons als troost op een prachtig feest. We vergaten de voor ons treurige uitslag en genoten er letterlijk en figuurlijk met volle teugen feest van. Ik weet nu nog steeds niet hoe ik 's avonds laat onze tent op de camping heb bereikt. Het enige wat me de volgende dag resteerde was een flinke kater.

De tweede finale in 1978 beleefde in wel in eigen land. Ik genoot nog steeds intens van het vrijgezellenbestaan. Ik besloot om de finale deze keer aandachtig in mijn eentje in mijn eigen huisje te bekijken. Dat voornemen werd echter vlak voor aanvang van de finale van Nederland tegen Argentinië de grond in geboord. De bel van de voordeur rinkelde opeens luidruchtig. Ik opende de deur chagrijnig. Wie had het lef om me juist op dat moment te storen! Voor de deur stond een lieftallige blonde dame die ik een aantal weken daarvoor ergens in een horeca-etablissement had ontmoet. Ik had kennelijk mijn adres gegeven, want ik had geen idee hoe ze me anders had kunnen opsporen. Met gemengde gevoelens liet ik haar toch binnen. Ik wilde echter mijn finale beslist niet missen. De lieftallige blondine had weinig interesse in het voetbal, maar accepteerde toch zonder tegenstribbelen dat ik de wedstrijd in haar bijzijn ging volgen. Natuurlijk werd ik enigszins afgeleid, maar toch kon toch in grote lijnen de wedstrijd op de voet volgen. Ik kan me van die wedstrijd ook goed herinneren dat niet alleen Rensenbrink tegen de paal schoot!

De laatste finale van vier jaar geleden zag ik net als vele jaren daarvoor in Frankrijk. Mijn leven was na al die jaren uiteraard ook veranderd. Het gezinsleven nam een paar jaren na de finale tegen Argentinië de plaats in van het jachtige vrijgezellenbestaan. Samen met mijn vrouw Nel vier ik inmiddels al jaren vakantie in Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën. In 2010 waren we er ook tijdens de WK. Nel is geen grote voetballiefhebster, maar ze bekijkt maar al te graag met mij de belangrijke wedstrijden van het Nederlandse Elftal. In die categorie paste de finale tegen Spanje uiteraard ook.

We waren een uur voor aanvang aanwezig in de ruime beachbar. In de open lucht waren veel kolderiek uitgedoste Nederlanders getuige van de finale. De Fransen lieten zich echter ook niet onbetuigd. Zij toonden vooral hun Spaanse hart. Het gevolg was een oorverdovende, maar zeker vredelievende confrontatie in de open lucht van de beachbar. Het resultaat was voor Nederland weer niet om over naar huis te schrijven. De clowneske Hollanders treurden en de Spaanse Fransen vierden feest. Wij konden het desondanks waarderen, want we kregen net als 36 jaar geleden weer talrijke drankjes aangeboden.

Dit jaar maak ik hopelijk weer een finale met Nederland mee. De poulewedstrijden volgde ik wederom in Argelès-Sur-Mer. Tijdens die wedstrijden speelde een zekere Koos K uit Zeist een belangrijke rol. Deze aimabele, maar voor vooral Duitsers irritante man drukte een groot stempel op de beleving van voor, tijdens en na de wedstrijden. Koos K. zorgde er in zijn eentje voor dat de WK koorts in het zonnige zuiden hoog opliep. In het volgende deel kunt u lezen wat voor bijzondere man deze Koos K is.

Gerelateerde items

terug naar boven